Zorgen voor de zorgverlener

De laatste maanden is de situatie in Peru erg veranderd vanwege de aanwezigheid van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Toen we in februari startten met onze projecten was ons doel om vooral met de jongeren in de opvangtehuizen te werken aan hun overgang naar zelfstandigheid. Door de maatregelen is het voorlopig niet mogelijk om dit project in dezelfde vorm door te zetten. We proberen via videoconferenties contact te houden met de tieners en af en toe een training te kunnen geven.

Één van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus binnen de opvangtehuizen tegen te gaan is dat de werknemers 14 dagen intern moeten verblijven, waarna ze afgelost worden door de andere groep van werknemers. Zo wordt zo veel mogelijk het contact met de buitenwereld vermeden en daarmee ook de besmettingen. Voor de werknemers is het vrij intensief om twee weken lang uit huis en van familie weg te zijn om aan het werk te zijn. Toen wij dat hoorden als organisatie zijn we na gaan denken wat wij kunnen betekenen voor deze werknemers in de opvangtehuizen. Aangezien hier momenteel vrijwel alle bijeenkomsten digitaal zijn leek het ons goed om een digitale workshop te organiseren voor de werknemers van de kindertehuizen uit onze regio. Door de digitalisering is de afstand ook geen probleem meer, daarom konden we een psicologe uit Lima uitnodigen om een workshop te geven. Het thema voor de workshop was: zorgen voor de zorgverlener. Er is altijd veel aandacht voor de zorg voor de kinderen en tieners in de opvangtehuizen, maar het is minstens even belangrijk dat de zorgverlener ook goed in zijn vel zit zodat er goede zorg geboden kan worden. Met deze workshop wordt er dus aandacht gegeven aan de werknemers van de opvangtehuizen, wat zeker in deze tijd erg belangrijk.

Omdat we als organisatie nog niet zo bekend zijn en ook het organiseren van een digitale workshop nieuw was voor ons, dachten we dat het goed was om kleinschalig te beginnen. Een brief met uitnodiging naar de verschillende opvangtehuizen en een publicatie op onze facebookpagina. Een groep van 10 a 15 personen was ons doel. Groot was dan ook de verrassing dat 45 personen zich inschreven en tijdens de workshop 55 personen aanwezig waren. 7 van de 8 opvangtehuizen uit de regio waren aanwezig en de workshop werd ondersteund door een afdeling van de provincie.

De workshop zelf bestond uit vormen van reflecteren op jezelf en jezelf beschermen. Er werd onder andere een boom getekend door de deelnemers waarvan elk onderdeel iets van je leven voorstelde. Zoals bijvoorbeeld de wortels (je verleden) en de takken (je doelen). Daarna werd er in kleine groepen doorgepraat waarna er een moment was om in de grote groep te spreken. Deze workshop hielp de zorgverleners onder andere om te kunnen analyseren waar hun emoties vandaan komen, waar ze houvast aan hebben in moeilijke tijden en hoe ze hun emoties beter kunnen beheersen. 

Na afloop van de workshop, die twee avonden duurde, kregen alle deelnemers een certificaat toegestuurd van het provinciebestuur. Dit is voor ons het begin van een samenwerking met de regionale overheid (provincie) in de zorg voor kinderen en tieners zonder ouderlijke zorg. We zijn nu verschillende workshops en thema avonden aan het organiseren voor de aankomende maanden, allen digitaal. We kunnen concluderen dat de digitalisering en de huidige situatie veel mogelijkheden biedt om online trainingen en workshops aan te bieden. Mensen hoeven niet te reizen en kunnen gewoon thuis of waar ze op dat moment zijn meedoen. Ook is het mogelijk om sprekers en specialisten uit te nodigen vanuit andere delen van het land of vanuit andere landen. Voor deze maand staan er bijvoorbeeld twee trainingen gepland die gegeven worden door iemand een Mexico!

We kunnen uw hulp gebruiken bij het organiseren van meer trainingen en workshops voor werknemers uit opvangtehuizen. Wilt u hier graag aan bijdragen? Maak dan een gift over naar IBAN NL61 ABNA 0845 862 936 t.n.v. Stichting Luz y Esperanza o.v.v. Cambiando Horizontes.