Stichting Luz y Esperanza aanwezig op conferenties in Lima en Mexico

In oktober en november waren Albert en Maresa aanwezig op twee belangrijke conferenties in Lima en Mexico voor personeel en jongeren van organisaties die werken met jongeren afkomstig uit kindertehuizen. 

Conferentie nationaal netwerk in Lima

Op 20 en 21 oktober waren Albert en Maresa samen met Inez, een jongere uit Luz de Vida, in Lima aanwezig op de 1e nationale conferentie van het netwerk van organisaties die met jongeren afkomstig uit kindertehuizen werken. De eerste dag stond in het teken van de jongeren afkomstig uit verschillende steden in Peru die naar de conferentie gekomen waren. Een goed moment om van deze jongeren zelf te horen over de problemen die ze ervaren als ze hun kindertehuis verlaten en de oplossingen die ze voorstellen. Te horen was dat de jongeren in hun kindertehuizen vaak alles kregen en voor hen gezorgd werd, toen dat opeens wegviel na hun vertrek bleek dat ze vaak niet voorbereidt waren op deze nieuwe zelfstandigheid.

Op de tweede dag presenteerden de jongeren hun conclusies over de problemen die ze ervaren als ze hun kindertehuis verlaten tijdens een conferentie met verschillende organisaties. Ook kwamen 4 specialisten aan het woord die hun ervaring en kennis deelden over de overgang van jongeren uit een kindertehuis naar zelfstandig leven. Het is bemoedigend te zien dat er beetje bij beetje op landelijk niveau samengewerkt wordt om deze kwetsbare groep jongeren te helpen en een stem te geven. Aan de andere kant is Peru een groot land en maken er tot op heden alleen organisaties uit drie steden deel uit van het netwerk, daar zijn nog stappen in te maken.

Congres Latijns Amerikaans netwerk in Mexico

Voor Maresa was het was een geweldige ervaring om deel te nemen aan het congres van het Latijns-Amerikaanse netwerk in Mexico. Samen met enkele personeelsleden van Luz de Vida en twee jongeren uit de programma’s waren zij voor vijf dagen naar Mexico-Stad gereist. Hieronder schrijft zij kort over haar ervaringen.

“Autoriteiten uit Mexico en verschillende ervaringsdeskundigen uit Argentinië,  Spanje en Nederland spraken over de problemen van de realiteit en de uitdagingen van het proces naar zelfstandig leven in Latijns-Amerika. Uitgangspunt voor veel deskundigen is dat deze groep jongeren op basis van de mensenrechten geholpen moeten worden in hun overgang vanuit een kindertehuis naar zelfstandig leven. 

Motiverend was om te horen over een wet in Argentinië, waarin de regering jongeren met een verleden in een kindertehuis helpt met voedsel, huisvesting en studies. Dat is een geweldig initiatief dat we ook graag willen zien in Peru.

Verder hebben we hebben enkele strategieën en acties geleerd voor het begeleiden van de jongeren in de overgang en hoorden we de mening van jongeren over de begeleiding en het leven in hun kindertehuis.

Als we naar Peru kijken is de realiteit dat veel tieners in heel Peru nog niet voorbereid worden. Er zijn slechts vier overgangshuizen in Peru: drie in Lima, één in Trujillo en één in Cusco. Een van onze wensen is om te werken in een landelijk programma, op dit moment helpen we nog maar een kleine groep en er is veel meer te doen.

Het mooiste moment van het congres was de presentatie van de Verklaring van de jeugd van Latijns-Amerika. Het was ontroerend en motiverend om te luisteren naar hun stemmen in het opeisen van hun rechten, hen horen spreken over het etiket waaronder ze lijden omdat ze arm zijn of in een kindertehuis wonen en hun oprechte dank te horen voor de liefde en genegenheid die veel mensen voor hen hebben om hen te ondersteunen.”

Wilt u meehelpen om een verschil te maken in het leven van een tiener in Peru? Maak dan een gift over naar NL61 ABNA 0845 862 936 t.n.v. Stichting Luz y Esperanza.