Project

Re-integratie en begeleiding tieners en jongeren

Wanneer kinderen volwassenen worden ‘ontgroeien’ zij de jeugdzorg en opvang. Er wordt van hen verwacht goed te kunnen functioneren in de samenleving. Jongeren die opgegroeid zijn binnen een gezinsomgeving in de eigen gemeenschap, zijn daar veel beter toe in staat dan jongeren die in een (grootschalige) opvang zijn grootgebracht. Een jongere die een instelling verlaat, heeft vaak onvoldoende communicatieve vaardigheden en culturele identiteit om te re-integreren in zijn of haar gemeenschap of in de gemeenschap waar de instelling zich bevindt.

In Peru zijn veel opvangtehuizen waar kinderen worden opgevangen tot ze achttien jaar worden. Maar wat gebeurt er met jongeren die hun achttiende verjaardag vieren en geen cruciale steun hebben van een biologisch of adoptiegezin? Deze jongeren worden vaak overgelaten om te zorgen voor hun eigen behoeften. Sommigen raken zwanger, stoppen met studeren, gaan op straat leven of komen in aanraking met criminaliteit.

Door middel van dit project ontvangen ruim 20 jongeren training en coaching nadat ze het opvangtehuis hebben verlagen. Deze jongeren worden onder andere geholpen met tijdelijke woonruimte, mogelijkheden om te studeren en om een baan te vinden. Het doel is om deze groep kwetsbare jongeren hierdoor verder te begeleiden in hun onafhankelijke leven. Samen met elke jongere wordt een levensplan geschreven en gewerkt om hun doelen te verwezenlijken.
Daarnaast worden de tieners uit 6 verschillende opvangtehuizen in Trujillo en omgeving voorbereidt op hun re-integratie in de maatschappij. Ook worden 2 jongeren geholpen met een studiebeurs